Mikor van szükség az első cipőre?

2021. 06. 04. 15:00:00
Mikor van szükség az első cipőre?
Sok szülő teszi fel ezt a kérdést, itt az üzletben is. A helyes válasz: az önálló járás kialakulásakor. Sokszor előfordul, hogy a szülők már akkor meg szeretnék vásárolni a baba első cipőjét, amikor még éppen csak felállt és egy-két lépést kapaszkodva haladt előre....

A helyes válasz:

az önálló járás kialakulásakor. Sokszor előfordul, hogy a szülők már akkor meg szeretnék vásárolni a baba első cipőjét, amikor még éppen csak felállt és egy-két lépést kapaszkodva haladt előre, de inkább még a mászás van előtérben a mozgásfejlődése folyamatában.

Amíg a baba nem jár önállóan, csak föláll, vagy kapaszkodva lépeget, addig nincs szükség első lépés kiscipőre, bőven elég egy csúszásgátlós zokni vagy inkább egy lágy bőr, puhatalpú babacipő. Ezek a puhatalpú kiscipők légáteresztőek és gumipántosak, így könnyen le és felvehetőek, nem csúsznak le a baba lábáról. Az üzleteinkben is kapható Liliputi puhatalpú babacipők és D.D.Step márkájú puhatalpú babacipők különböző méretekben (S, M, L, XL), színekben, csodálatos mintákkal, zárt és nyitott fazonban is elérhetőek.

Richter rózsaszín fűzős cipő

Jöhet az első igazi cipővásárlás

Ha már elérkezett az a csodálatos pillanat, amikor csemeténk önállóan járni kezd, jöhet az első igazi cipővásárlás. A legfontosabb szempontok az első lépés babacipő kiválasztásánál a következők:

  • nagyon puha bőrből készüljön
  • a talpa legyen könnyű, hajlékony és puha
  • a cipő orra legyen széles (hogy a lábujjaknak legyen elég hely)
  • stabil legyen a kérge

Az a cél, hogy a cipő elősegítse a gördülékenyebb járást, előrehaladást.

Álló baba zokniban            Baba hintalovon mezítláb

Ha a baba sokat van mezítláb, természetes talajon, vagy egy otthon lerakott szivacsszőnyegen, azáltal gyorsabban fejlődnek a talpizmai, hamarabb alakul ki a helyes járás, mivel talpuk még teljes felületével támaszkodik a talajon.
Ebben a korban a láb boltozatai még nem alakultak ki, erre csak a járás megkezdése után kerül sor. A babák talpa olyan, mintha ki lenne „párnázva” és lábujjaikat gyakran begörbítik, mozgatják, ami erősíti a láb izomzatát.

Fontos megemlíteni, hogy normális esetben a kisbaba bokája álláskor, járáskor egyenes állásban van. A járás kezdetekor azonban sokszor előfordul, hogy a boka befelé fordul, de ez ilyenkor még nem feltétlen jelent problémát. A megfelelő babacipő megvásárlása és a lehetőség szerint rendszeres mezítlábas járás, minél természetesebb talajon elősegíti az egészséges láb kialakulását. Ha a későbbiekben a biztos járás kialakulása után is látható a bokabedőlés, érdemes meglátogatni egy ortopéd szakorvost és kikérni a véleményét.

Tekintettel arra, hogy ebben az életkorban még gyorsan formálódnak a lábacskák, ezért az első lépés cipők nem supináltak, nem döntött a sarokrészük.

Ezeket a babacipőket bátran ajánljuk:

Az első lépés kiscipők közül a magyar Maus márkát említeném elsőként, amelyek 17-19-es méretig érhetők el. Az osztrák Richter cég babacipői 18-22-es méretig állnak rendelkezésre. De nem felejthetjük el az ugyan csak osztrák Superfit cipőit, sőt szandáljait, sem, amelyek ugyan csak alkalmasak első kiscipőnek, már 18-as mérettől kaphatóak, és egészségpénztárra is elszámolhatóak. 

Az első lépés cipők főleg fűzősek, ritkán találhatók tépőzáras modellek. Ez azért van, mert a babák lábára nehezebb feladni a kiscipőt, mivel lábukat még nem tudják úgy tartani, hogy könnyen beletegyék a cipőbe, de a fűzős modellek könnyen kitágíthatóak. Fontos, hogy a sarokrész a bokát stabilan tartsa, és belülről kelőképpen puha legyen, hogy ne tudja feldörzsölni a baba érzékeny bőrét.

A lábunkat egy egész életen át használjuk, ezért nagyon fontos egészségének megőrzése a lábelváltozások kialakulásának megelőzése, már egészen kicsi kortól. Sokan felnőtt korukban nagyon sokat szenvednek a hibás lábtartás miatt kialakult mozgásszervi problémáktól. Ennek egyik oka a gyermekkorban rosszul megválasztott cipő és a familiaritáson (öröklődésen) alapuló hajlam.

Webáruházunkban az első lépések megtételéhez szükséges cipők minden, fent említett feltételnek megfelelnek a járni tanuló babák számára.