Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Házimunkák

Házimunkák
gyerekeknek????

A gyerekeknek mindig kell adni feladatot! Valamilyen általuk elvégezhető házimunkát. Persze az életkoruknak megfelelőt. Így megtanulják, hogy vannak kötelességeik, életre lesznek nevelve és meg is lehet őket dicsérni, ha jól teljesítették az adott feladatot.

A házimunkák egészen kis kortól nagyon fontosak a gyerekek életében. Ezért fontos, hogy a szülők örömmel adjanak feladatot, akkor is, ha az lassabban készül el, több takarítással és odafigyeléssel is jár, mintha ők végeznék el. 

A otthoni teendő nem csak az anyukák dolga, hanem a család minden tagja részt vehet benne, beleértve a gyerekeket is. Így korán megtapasztalják, hogy vannak állandó feladataik a házban, lakásban, a ház körül. Hogy jobb tiszta, rendezett környezetben élni. A gyerekeknek a saját szobájuk rendben tartása mellett a háztartásban is lehet feladatokat adni. Pl. kivinni a szemetet, megsétáltatni a kutyát, összegereblyézni a falevelet!

☼ 2-3 évesek: A kicsik imádnak segíteni! Mindig felügyeld a munkát, legyél türelmes és nagyon dicsérd meg a segítésért! 

2-3 éveseknek való feladatok: játékok elpakolása, szemétkidobás szemetesbe, szennyes kidobása a szennyesládába, kisebb vízfolt feltörlése, tárgyak idehozása, pl: kulcs, újság.

☼ 4-5 évesek: Az óvodásoknak már az ad igazán motivációt a feladatok elvégzéséhez, hogy fontosnak érezzék magukat, ügyesnek és önállónak. Itt a lelkesedés nagyobb lehet, mint a kivitelezés sikeressége, úgyhogy légy türelmes a gyerekkel! 

4-5 éveseknek való feladatok: zoknipárosítás, színes és fehér ruhák szétválogatása, növények locsolása, kisebb kerti munkák, reggelte ovis ágyneműje összehajtogatása pl: gyomlálás, kisállat etetése.

☼ 6-7 évesek: A kisiskolás korú gyerekek már önállóan is tudnak segíteni, jobban, mint hinnéd! Mutasd meg, hogy mit csináljon és hagyd, hogy egyedül kivitelezze a feladatokat!

6-7 éveseknek való feladatok: tányérok leszedése, vásárlás után a szatyor kipakolása, iskolaszerek pakolása, szelektív szemetek kilapítása, kertben locsolás, gereblyézés, kisállat etetése.

☼ 8-9 évesek: A házimunka játékos végzése a legjobb nekik, vidáman, akár zenével. 

8-9 éveseknek való feladatok: a konyhában segíthet, pl: hámozás, pirítós készítése, pogácsaszaggatás, zöldségek darabolása, ruha hajtogatása, asztal megterítése és leszedése, portörlés, porszívózás, gereblyézés, locsolás, kandallóba fa rakása.

☼ 10-12 évesek: Mivel kiskamaszokról van szó, nagyon fontos, hogy a házimunkák közül választhassanak. Hogy mit szeretnének elvégezni. Ezt beszéld is meg a gyerekkel!   

10-12 éveseknek való feladatok: mosogatás, terítés, ablakmosás, ágynemű lehúzása, főzésben segítés, söprés, porszívózás, kerti munkák.

☼ 13 év felettiek: Kamaszokról van szó, akiket nehéz rávenni a házimunkára. De nagyon fontos bevonni őket, mert ebben az időszakban kell megtanulniuk mosni, vasalni és égőt cserélni, ami a felnőtt élethez majd kell. 

13 év felettieknek való feladatok: vásárlás, kisebb testvérre vigyázás, kutyasétáltatás, vasalás, mosás, heti egyszer reggeli- és vacsorakészítés a családnak, kocsimosás, takarítás.   

Az elvégzett házimunkáért nagyon fontos a szóbeli elismerés, a dicséret! Nagyobb teljesítménynél jutalmazni is lehet. Lehetőleg ne pénzzel, mert az elrontja a nevelési célt! De kisebb ajándékkal igen. Kaphatnak a gyerekek néz meg okos ajándékötleteinket yesmesekönyvet, színezőt, társasjátékot, puzzle-t. Ezek nem csak örömet okoznak, de fejlesztik is a kézügyességet, a logikai gondolkodást, a térlátást és a koncentrációt.  smiley
Az oldal tetejére