Puhatalpú gyerekcipő: egy gyermek első cipője

Puhatalpú gyerekcipő: egy gyermek első cipője
2021. 04.02 

Tudtad, hogy a puhatalpú gyerekcipő az első, elengedhetetlen pár cipőcske egy járni tanuló baba életében? Cikkünkből megtudhatod, hogy pontosan milyen életkorban ajánlott és miért fontos ez a fajta lábbeli. Kisgyermekeseknek egyenesen kötelező olvasmány!

A legkisebb, még járni tanuló totyogó korúak számára egyértelműen a puhatalpú gyerekcipő nyújthatja a legideálisabb megoldást:

Számos tanulmány is kimutatta, hogy az első lépéseket mezítláb a legegészségesebb megtenni, ám ez - nyilvánvaló okok miatt - sok esetben nem kivitelezhető. Ezekre a helyzetekre nyújtanak tehát alternatívát a puhatalpú, általában bőrből készült gyerekcipők, melyek számos jótékony hatással rendelkeznek. Legfontosabb tulajdonságuk a flexibilitás, mely hozzájárul -többek között

- az egyensúlyérzet kialakulásához és az izmok megfelelő fejlődéséhez: egyszóval ahhoz, hogy babánk lába egészségesen növekedjen.

Nagyobb gyerekeknek, az úgynevezett mezítlábas vagy másnéven barefoot cipőket ajánljuk. Ezek a cipők már valamivel zártabbak, jobban tartanak, hiszen ekkor a gyerekek a nap nagyobb részét már állva, járva töltik, így szükségük van a stabilitásra. 

Korábban írtunk már hosszabban is a barefoot gyerekcipők előnyeiről: kattints ide elolvasásához

A gyerekek lábában a csontok körülbelül négy-öt éves kor körül szilárdulnak meg teljesen. Ez az a kor, amikortól már kevésbé fontos a puha talp és elkezdhetnek igazán jól tartó, merevebb cipőket is hordani.

Ha tehát az első cipőcske megvásárlása előtt állsz, akkor az a jó hírünk, hogy számos puhatalpú gyerekcipő közül válogathatsz a babád számára a webshopunkban és az üzletünkben is.

Ajándéknak is kiváló, hiszen itt még könnyű eltalálni a méretet, S,M,L, méretek közöl választhatsz

A minőségnek nem kell utánanézned, ezt a feladatot már elvégeztük helyetted, hiszen csak olyan cipőket találsz meg nálunk, melyeket mi is szívesen feladnánk a gyermekeink lábára. (Volt, nem is egy, amelyikkel meg is tettük! ;)

A már stabilan járó gyerekek részére pedig megtalálod a barefoot cipők különböző fajtáit, melyek követik a láb anatómiáját.

Néhány tipp az első pár lépő megvásárlásához kezdő vagy haladó anyukáknak (Dr. Jane Andersen amerikai lábspecialista tanácsai):

 Bár a használt gyerekholmik sokszor aranyat érnek, a cipők esetében ugyanez nem igaz:

  • a lábbelinek újnak kell lennie, hogy a gyerek a saját, egyedi lábformájával törhesse be azt.
  • Az egészséges láb kifejlődésében igen fontos szerepet játszik ez a folyamat.
  • Győződj meg róla, hogy a gyerek kényelmesen érzi magát a cipőben, boldogan szaladgál benne és nem csak az újdonság ereje hat rá, vagy a külcsín (esetleg egy kedvenc mesefigura) varázsolta el.

Pár hasznos tipp a gyerekcipő vásárlás időzítéséhez:

  • A nap végén próbáljatok cipőt, amikor a lábak egy picit dagadtak, így biztosan nem lesz kicsi a kiválasztott darab (legalábbis egy szemhunyásnyi időre biztosan nem).
  • Olyan darabot válassz, ahol a cipő vége és a kicsi nagylábujja között van még némi hely (valamivel kevesebb, mint a hüvelykujjad szélessége, kb. 1 cm). Így lesz valamennyi időd azelőtt, mielőtt teljesen belenő a lába a cipőbe és veheted az újabb párat. Bár ez az időpont -akármit is csinálunk- inkább előbb, mint utóbb szokott bekövetkezni.  smiley

Ebben a cikkben, a Chicago Tribune felületén megjelent, angol szakmai cikkből is találhatóak információk.

https://www.chicagotribune.com/lifestyles/ct-xpm-2013-11-06-sc-health-1106-baby-shoes-20131106-story.html