Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kell-e külön talpbetét

Kell-e külön talpbetét
a gyermek cipőjébe?

A gyermekük egészségéért mindent megtenni igyekvő szülők előszeretettel vásárolnak talpbetétet a csöppségeknek, olykor teljesen feleslegesen. Az alábbiakban kitérünk a pici lábak fejlődésére, az előforduló ortopédiai problémákra és arra a roppant fontos kérdésre, hogy mikor szükséges a gyerkőcnek talpbetét.

A pici lábak fejlődése

Ahhoz, hogy megértsük a pici lábak fejlődését, induljunk ki a kezdetektől, a magzati póztól. A méhen belül a babák lába hajlítva van és szorosan a törzshöz simul. Ez a tartás újszülött korban is megmarad, körülbelül két hónapos korig. Amikor kinyújtja lábát a gyerkőc, térde jellegzetesen kifelé áll, ezt nevezzük O-lábnak. Körülbelül kétéves korban, mikor a gyermek járni kezd, felváltja az O-lábat az X-láb. Ekkor a térdek kerülnek túl közel egymáshoz, ez túlsúly következtében fokozódhat. Az enyhe O- vagy X-láb nem feltétlenül kóros, ezeket a görbületeket a fejlődés idővel kiegyenesíti.  Szakorvoshoz akkor érdemes fordulni, ha a két láb tartása között eltérés van vagy a gyermek fájdalmat jelez. Általában könnyen korrigálhatók ezek az elváltozások, hiszen a gyermek lába csak később éri el a felnőtt korra jellemző formát.

Ortopédiai problémák

Számos ortopédiai elváltozás alakulhat ki gyermekkorban, melyek lehetnek genetikai eredetűek, de közre játszhat a járás sürgetése, a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a rossz cipőválasztás is. Kellő odafigyeléssel bizonyos elváltozások korrigálhatók. Ilyen ortopédiai probléma lehet például a dongatalp, a bokasüllyedés, a hosszanti boltozat vagy a harántboltozat süllyedése, a kalapácsujj, a sarokcsont sarkantyú és a lúdtalp is.  Utóbbival kicsit részletesebben is foglalkozunk, mivel az egyik leggyakrabban előforduló probléma. A lúdtalpnak két fajtája van: a rigid és a flexibilis. A rigid lúdtalp hátterében anatómiai eltérés állhat, ilyenkor a láb belső, hosszboltozata semmilyen mobilitást sem mutat. Ennek a kezelése rendkívül nehéz, többnyire a gyereklúdtalpbetét sem segít, gyakran műtéti beavatkozásra van szükség. A flexibilis lúdtalpnál álláskor a belső boltozat kifejezetten lapos, a lábujjak hátrafeszítésekor jól ívelt belső boltozat jelenik meg. A gyereklúdtalpbetét vagy speciális cipő használata mellett segíthet a rendszeres talptorna és az esetleges túlsúly csökkentése. Jó néhány egészségügyi problémát okozhat a figyelmen kívül hagyott lúdtalp, például derék-, térd- és gerincfájdalmat, valamint térdízületi kopást.

 

Mikor szükséges talpbetét a gyermeknek?

A korrigáló gyerektalpbetétek ugyanúgy, mint a speciális cipők, a szupináló (supináló) sarokékek, a sarokemelők és az egyenesléptetők, csak akkor szükségesek, ha szakorvos javasolja, panaszmentes esetben nem ajánlottak. Ha a gyermek rendszeresen fáradékony és fájdalmat érez a lábszár elülső részében, akkor ortopéd szakorvoshoz kell fordulni. A megfelelő talpbetét a láb statikáját állítja vissza, bőrbarát anyagból készül, például bőrből, rugalmas, jól tisztítható és nem akadályozza viselőjét a mozgásban. Természetesen vannak olyan talpbetétek, melyek nem az elváltozások megelőzésére vagy korrigálására szolgálnak. Kaphatók ma már a fázós lábú gyerkőcök részére gyártott, hőszigetelő aluréteggel ellátott filc betétek. Illetve sportoláshoz is javasolt, jól szellőző, rugalmas, nedvszívó talpbetétek, melyek megelőzik a nyirkosságot és így szárazon tartják a lábat. A kicsik számára az első alkalom kicsit szokatlan, de nagyon hamar megszokják ezek viselését.

 

Ma már a vásárlás mellett, akár egyedi talpbetét készíttetésére is van mód, melyhez első lépésként méretvételre és számítógépes talpvizsgálatra van szükség. Ez egyáltalán nem okoz kellemetlenséget és nagyon gyors, mindössze öt-tíz percet vesz igénybe. A rendelést követően néhány nap alatt elkészül a tökéletesen illeszkedő, külön a gyermek lábára fejlesztett, teljesen egyedi talpbetét.

 

Ha megbízható boltból szeretne bőr vagy szilikon talpbetétet vásárolni gyermekének, akkor nézzen körül a gyerekcipő webáruházunkban vagy látogasson el személyesen gödöllői és veresegyházi üzleteinkbe. Nálunk többek között a Pedibus és a Tacco termékeit is megtalálja. Vállaljuk egyedi gyerektalpbetétek készítését is, melyhez személyesen várjuk boltjainkba.

 

Az oldal tetejére